Yaşlılarda psikolojik iyi oluş için fiziksel aktivite şart! – SAĞLIK
Uzmanlar, psikolojik olarak iyi hissettiğinizde bilişsel yeteneklerinizi daha iyi kullanabileceğinizi, fiziksel olarak iyi hissettiğinizde psikolojik olarak da iyi hissettiğinizi söylüyor.
Yeterli ve düzenli fiziksel aktivitenin kaliteli uykuyla bağlantılı olduğunu kaydeden Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Hazal Ayas, “Grup halinde yapılan egzersiz veya dans, bireysel bir egzersiz olmaktan ziyade hem fiziksel bir aktivite hem de bilişsel bir aktivite haline gelir. “Sosyal fiziksel aktivite özellikle yaşlı nüfusta çok daha önemli.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, fiziksel aktivitelerin yaşlılar üzerindeki etkilerini anlattı.
“Fizyolojik sağlık açısından çok önemli”
Spor ve egzersizin psikolojisine değinen Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, “Bedenimiz zihnimizi etkiliyor ama zihnimiz de bedenimizi etkiliyor. Fiziksel aktivite sadece yaşlı popülasyonda değil tüm yaş gruplarında fizyolojik iyilik halinin önemli bir belirleyicisidir. Özellikle kalp-damar sistemi, metabolik sistem, iskelet ve kas dokusu üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunun dışında bilişsel etkileri de vardır. Bir egzersiz programına katıldıktan veya fiziksel bir aktivite yaptıktan sonra kendini iyi hissetmeyen kimse yoktur. “Fiziksel olarak iyi hissettiğimizde psikolojik olarak da iyi hissederiz.” dedi.
“Psikolojik olarak kendinizi iyi hissettiğinizde bilişsel yeteneğiniz daha iyi kullanılabilir.”
Dr., kişinin kendini psikolojik olarak iyi hissetmesi durumunda bilişsel yeteneklerin daha iyi kullanılabileceğini söyledi. Öğretmen üyesi Hazal Ayas, “Genel olarak egzersizin vücudumuza olumlu fizyolojik etkileri olduğunu biliyoruz. Doğrudan biyolojik etkisi vardır. Egzersizin sağlık üzerinde biyolojik bir etkisi vardır. Hareket etmek hayatta olmakla, yaşamaya devam edebilmekle eşdeğerdir. Bu durum yaşlılar için de geçerlidir. Ayrıca özellikle yaşlı yetişkinlerde biraz daha etkili olduğuna inanılıyor. Çünkü yaşlılığın geniş anlamda bazı fizyolojik sorunların başlaması anlamına geldiğini biliyoruz. Kas-iskelet sistemi, metabolik sistem ve kardiyovasküler sistemdeki ciddi bozukluklar ileri yaşlarda başlar. Dolayısıyla aktif olmanın bu hastalıkların başlamasını geciktirici etkisi var” dedi. dedi.
“Fiziksel aktivite yaptığımızda beynin oksijen tüketimi artıyor.”
Egzersizin fizyolojik sorunların tedavisinde de etkili bir ilaç olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, “Beyinde neler oluyor? Fiziksel aktivite yaptığımızda beynin oksijen tüketimi artar. Bununla birlikte beyne giden kan akışı da artar. Serebral kan akış hızında bir artış var. Dopamin ve serotonin salınımında değişiklikler meydana gelir ve beyinde yapısal değişiklikler meydana gelir. Bunlar bilimsel olarak bilişsel etkileri hedef alıyor.” dedi.
“Depresyon özellikle yaşlılıkta çok yaygın.”
Fiziksel hareketin koruyucu ve tedavi edici özelliğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, şunları söyledi: “Günümüzde depresyon, anksiyete bozuklukları ve ciddi psikiyatrik bozuklukları olan hastalara tedavinin bir parçası olarak günlük yürüyüşler ve fiziksel aktiviteler sağlanmaktadır. Çünkü iyileştirici etkisi vardır ve bu da araştırmalarla kanıtlanmıştır. Depresyon özellikle yaşlılıkta çok yaygındır. Bazen tek başına ortaya çıkar, bazen demans veya diğer bozukluklara ikincil olarak eşlik edebilir. Dolayısıyla yaşlı nüfusta normal nüfusa göre daha fazla depresyona rastladığımızı söyleyebiliriz. Bu nedenle depresyonun hem önlenmesinde hem de tedavisinde fiziksel aktivite önemlidir.” bilgilendirdi.
“Egzersiz çok yoğun olduğunda stres beyni uyarır.”
Doktor, fiziksel aktivitenin yaşlıların fizyolojisine uygun hale getirilmesi gerektiğini, fiziksel egzersiz çok yoğun olduğunda beynin strese tepki verdiğini ve psikolojik bozulmaların da oluşabileceğini açıklıyor. Öğretmen üyesi Hazal Ayas şöyle devam etti:
“Yaşınıza, vücudunuza ve bireye özel fizyoterapistlerle planlama yapmak çok önemli. Ayrıca uyku üzerinde de önemli bir etkisi vardır. Uyku sorunları aynı zamanda psikiyatrik bozukluklarla da ilişkilidir. Aynı zamanda nörolojik bozukluklarla da ilişkilidir. Psikiyatrik bozukluklar uyku sorunlarına neden olabileceği gibi uyku sorunlarının yaşanması hem psikiyatrik hem de nörolojik bozukluklarla ilişkilendirilebilir. “Yani bu döngüde uykunun ne kadar önemli bir rol oynadığını biliyoruz.”
“Yeterli ve düzenli fiziksel aktivite aynı zamanda uyku kalitesiyle de bağlantılıdır.”
Yaşlı nüfusta psikiyatrik ve özellikle nörolojik bozuklukların arttığını bildiğini belirten Ayas, şöyle konuştu: “Kaliteli uykuyu sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz. Yaş ilerledikçe uyku kalitesinde, uyku sürekliliğinde ve uyku süresinde azalma olur. Dolayısıyla yaşlıyı sağlıklı olarak tanımlasak bile bunun psikiyatrik ve nörolojik etkileri olabiliyor. Ayrıca bunu önlemek için fiziksel aktivite çok önemlidir. Çünkü yeterli ve düzenli fiziksel aktivitenin uyku kalitesiyle ilişkili olduğu görülüyor.”
“Sosyal fiziksel aktivite özellikle yaşlı nüfusta çok daha önemli.”
Yaşlılar şöyle der: “Yaşlı olmama rağmen hâlâ kendimi iyi hissediyorum.” Dr., bunun önemli bir psikolojik etkisinin de olduğunu belirtti. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, “Yaşlı yetişkinlere düzenli fiziksel aktivite yapma eğitimi vermek onların fiziksel, bilişsel ve dolayısıyla psikolojik sağlıkları açısından çok önemli. Grup halinde yapılan egzersiz veya dans, bireysel bir egzersiz olmaktan ziyade hem fiziksel bir aktivite hem de bilişsel bir aktivite haline gelir. “Grup halinde fiziksel aktivite, özellikle yaşlı nüfusta çok daha önemli.” Sözlerini şöyle tamamladı:
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–