Güncel Haberler

BM yetkilisi: Çatışmaları sonlandırma konusunda başarılı olamadık

Sağlık sorunları nedeniyle haziran ayı sonunda görevi bırakacağını açıklayan Griffiths, son kez New York'taki BM binasında gazetecilerle buluştu.

Griffiths, dünya çapında 300 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olduğunu, yardımın sağlanması için ihtiyaç duyulan miktarın ise 49 milyar dolar olarak belirlendiğini söyledi.

Bu meblağın yalnızca 8 milyar dolarını toplayabildiklerini belirten Griffiths, “Durum hiç bu kadar zor ve ciddi olmamıştı.” dedi.

Griffiths, bazı krizlerin sıradanlaştığını veya yeni bir krizin diğerinin önüne geçtiğini belirterek, 2021'de göreve geldiğinde odak noktasının Etiyopya olduğunu, ardından Afganistan'a geçtiğini, Ukrayna'da savaşın başlamasıyla birlikte dikkatlerin dağıldığını söyledi. oraya çekildi.

Griffiths daha sonra ana gündem maddesinin Sudan ve Gazze'deki durum olduğunu belirtirken, Suriye, Haiti ve Yemen gibi yerlerde ise durumun hala çok ciddi olduğunu kaydetti.

“Dünya, göreve geldiğim 2021 yılından daha kötü bir durumda.”

Griffiths, “Bu yüzden görevimi tamamlamış gibi hissederek ayrılamıyorum. Dünya, göreve geldiğim 2021'den daha kötü bir yerde” dedi. dedi.

Türkiye'nin rolüyle imzalanan Karadeniz tahıl anlaşmasının insani diplomasinin çok önemli bir zaferi olduğunu vurgulayan Griffiths, “düşmanların” dünyanın iyiliği için birleşebileceğini kanıtlıyor.

Sudan'da 5 milyon insanın kıtlığın eşiğinde olduğuna dikkat çeken Griffiths, bu çatışmanın önlenebileceğini ancak başarının sağlanamadığını belirterek, “Çatışmaları sonlandırmayı başaramadık.” dedi.

Griffiths, BM Güvenlik Konseyi'nin sivilleri korumaya yönelik aldığı kararın iyi bir karar olduğunu belirterek, “Ama Tanrı biliyor ki dünyanın kötü bir yer olduğunu” söyledi. değerlendirmesini yaptı.

Bunun BM yetkililerini dinlediğinde de açıkça görüldüğüne işaret eden Griffiths, BM kurucularının vaat ettiği şekilde diyaloga başvurulmadığını ve BM Şartı'nın her şekilde ihlal edildiğini söyledi.

Griffiths ayrıca Afganistan ve Yemen'deki fırsatların yeterince değerlendirilmediğinin altını çizdi.

“Gazze'den ayrılmayacağız”

Gazze'ye insani yardım konusunda da konuşan Griffiths, “Gazze'den ayrılmayacağız. Ancak mevcut operasyon yeterli sonuç vermiyor.” dedi.

İhtiyaç duyulan yardım düzeyine “yakın bile olmadıklarını” söyleyen Griffiths, çocuklar arasında yetersiz beslenmenin arttığını söyledi.

Griffiths, “İnsanlara yeterince yiyecek vermezseniz ne olur? İnsanlar açlıktan ölür, hastalanır ve ölür” dedi. dedi.

Yardım dağıtımını “planlanamaz” olarak nitelendiren Griffiths, aylardır ateşkes çağrılarının yapıldığını hatırlattı.

Özel sektörün ürünleri yerine insani yardımlara öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Griffiths, Gazze halkının gelen ürünleri alacak parasının olmadığını vurguladı.

Griffiths, Gazze'de artan suç oranının yeterli yardımın olmayışı ile doğrudan bağlantılı olduğunu ve insanların kamyonlara saldırmak zorunda kaldığını söyledi ancak bunu kınamadı.

ABD yüzer havuzuyla ilgili olarak Griffiths, projeyi netleştirmek için anlaşma sürecine bizzat katıldığını söyledi.

Griffiths, bu kapsamda Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın gıda dağıtımı konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzun müzakereler sonrasında İsrail güçlerinin bulunacağı bölgelere müdahale konusunda çekincelerin giderilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Gazze'de “çatışma sonrası yeniden yapılanma” döneminde BM'nin hayati bir rol oynayacağına inandığını belirten Griffiths, “Ancak Gazze'ye BM barış gücü gönderme fikri gerçekçi değil.” değerlendirmesini yaptı.

Griffiths, cezasızlık konusunda “çok daha agresif bir tutum” alınması gerektiğinin altını çizdi ve bunun devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Gazze'de yardım çalışanlarını öldüren ve sağlık tesislerini bombalayanların cezalandırılmadığını kaydeden Griffiths, bunun Ukrayna ve Sudan için de geçerli olduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu