Güncel Haberler

Ata tohumu ile ekim yaptı, boyu insan boyunu geçti! 1 dekardan 1 ton ürün alacak… – Son Dakika Yaşam Haberleri

Yozgat'Ankara'nın Şefaatli ilçesine bağlı Başköy köyü çiftçilerinden Latif Şahin, geçen yıl Kayseri'den 40 kilo antik buğday tohumu temin etmişti. Her yıl Pehlivan buğdayı eken ancak geçen yıl tarlasına ektiği 40 kilo atalık buğdaydan 2 ton ürün alan Şahin, bu yıl ekim alanını genişleterek 15 dekarlık alana atalık tohum ekti. Doğal afetler nedeniyle bu yıl buğday veriminde gözle görülür düşüş beklenen Yozgat'ta Ata buğdayı tohumlarını ektiği tarlasını zamanında sulayan çiftçi Şahin, bu yıl diğer yıllara göre daha yüksek verim bekliyor. Filizlenip yetiştirilen buğdayın insan boyuna ulaştığını belirten Şahin, ata tohumlarından elde edilen buğdayın diğer buğday türlerine göre daha fazla saman içerdiğini söyledi.

“DİĞER TAHILLARA GÖRE 3 KAT VERİM VERİR”

Geçen yıl Kayseri'den aldıkları 40 kilo kadim buğdaydan 2 ton verim aldıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: “3-5 dekar alana ektik ve 2 ton verim aldık. Sakladık ve bir kısmını isteyene verdik. Ancak tek başımıza 15 dekara kadar ekim yapmayı başardık. Şimdi görüyorsunuz diğer buğdaylardan iki veya üç kat ürün aldık. Diğer buğday çeşitleri dekara 400-500 kilo veriyorsa, geleneksel tohumluklar dekara 1.200 ya da 1.300 kilo veriyor. Diğer buğday türleri giderlerimizden tasarruf etmiyor ama bu kadim tohumla giderlerimizden tasarruf etmiş olacağız. Burası 15 dekar, buradan yaklaşık 17-18 ton buğday almayı düşünüyorum. Çiftçiler gelsinler, mahsulleri görsünler. Bu tahıl her yerde bulunmuyor. Şu anda talep çok yüksek dedi.

“DAHA FAZLA SHAW VAR”

Şahin, Ata Tohum'un gelirinin diğer buğday çeşitlerine göre 3 kat daha fazla olduğunu söyledi. “Yıllardır Pehlivan buğdayı ekiyoruz ama bu kadim tohumu aldık, bu bizim için bir fırsat. Bu bizim ikinci yılımız. Geçen yıl yaklaşık 5 dönümlük bir alana ekim yapmayı başardık. Eğer onlara iyi su verir ve bakımını yaparsanız mükemmel tahıllar üretirler. Yedinci ayın 15'i hasat zamanı olacaktır. “Diğer buğday samanları 10-20 metrede balya oluşturuyorsa bu 5 metreye ulaşıyor ve çok güzel saman çıkıyor.” dedi.

Öte yandan yetkililer, Şefaatli ilçesindeki bu buğdayın durum buğdayı olduğunu ve genellikle melezlemede kullanıldığını, “dal” buğdayı veya “peygamber” buğdayı olarak bilindiğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu