Güncel Haberler

“İklim Durumu Güncellemesi 2024” raporu yayınlandı.

Raporda, Ocak-Eylül döneminde küresel ortalama yüzey hava sıcaklığının, El Nino hava olgusunun da etkisiyle sanayi devrimi öncesi ortalamaya göre 1,54 derece daha yüksek olduğu belirtilerek, son verilere göre 2024 yılının 2024 yılı olduğu vurgulanıyor. üzerimize. kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor.

Raporun yayınlanmasından kısa bir süre sonra WMO Genel Sekreteri Saulo ve İklim Hizmetleri Departmanı Direktörü Chris Hewitt, COP29 kapsamında bir oturum düzenledi.

İklim krizinin gelecek nesiller için büyük bir sorun olduğunu belirten Saulo, şöyle konuştu: “Bir yaşındaki torunumun gözlerine baktığımda onun ve milyonlarca çocuğun geleceğinden kendimi sorumlu hissediyorum.” dedi.

Ocak ve eylül ayları arasında küresel sıcaklıkların arttığına değinen Saulo, bu durumun ardından Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmanın giderek zorlaştığını kaydetti.

Bu kapsamda WMO’nun karar vericileri bilgilendirmek üzere uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturduğu bilgisini paylaşan Saulo, şunları söyledi: “İlk göstergelere göre, uzun vadeli küresel ısınma şu anda Sanayi Devrimi öncesine göre ortalama 1,3 derece civarında. Bunlar Isınma “Her küçük ayrıntı önemlidir ve iklim aşırılıklarını, etkilerini ve risklerini artırır”.

“El Nino kuraklığı ve açlığı artırdı”

İklim aşırılıklarının artık görünür seviyeye ulaştığını vurgulayan Saulo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl birçok ülkede rekor yağış, sel ve korkunç can kayıplarına tanık olduk. Bu durum her kıtadaki toplumların yüreğini acıttı. İspanya’da yaşanan inanılmaz yağışlar, atmosferin ne kadar ısındığına dair bir uyarı alarmıydı. Tropikal kasırgaların hızla yoğunlaşması, büyük ekonomik ve insani hasara neden oldu. Bunu, yüzyıllar ve bin yıllar boyunca kuraklığı ve açlığı artıran El Niño kasırgasında gördük. Kayıtlara geçen ikinci en düşük seviye olan deniz seviyesindeki yükseliş, okyanusların ısınması ve buzların erimesi nedeniyle hızlanıyor ve son 30 yılda iki katına çıktı.

Atmosferdeki sera gazlarının arttığına değinen Saulo, karbondioksit konsantrasyonunun Sanayi Devrimi öncesine göre yüzde 51, son 20 yılda ise en az yüzde 11 arttığını, azaltılması için acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Emisyonları azaltın ve iklim etkilerini azaltın.

Saulo, “1,5 derece hedefinden vazgeçmemiz mümkün değil. Bunu gündemimizin en üstünde tutmakla yükümlüyüz. Belirlediğimiz eşiklere uyum sağlamalı, sınırları aşmamalıyız.” dedi.

Hewitt ise raporlarında tespit edilen ısınma derecelerinin erken göstergelere göre belirlendiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “1,5’e kadar Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile büyük ölçüde uyum içinde çalışıyoruz. derece hedefi. Umarım COP30’da daha fazla veri sunacağız.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu