Adana’da hasat yaklaştı: 70 bin ton rekolte bekleniyor – Son Dakika Yaşam Haberleri
Geniş tarım arazilerine sahip pamuk beyleri ile filmlere ve romanlara konu olan Adana'da, “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuğun hasadı yaklaşık 2 hafta içinde başlayacak. Pamuk, lifleriyle tekstile, tohumlarıyla yağ ve yem sanayine, linteriyle kağıt sanayine, hamuruyla da hayvancılık sektörüne hammadde sağlıyor.
Pamuk üretiminde Adana beşinci sırada yer alsa da kentteki yaklaşık 147 bin dekar araziden bu yıl 70 bin ton verim bekleniyor. Sıcakların verimliliği düşürdüğü pamukta ise çiftçiler fiyatın 30 lira olmasını bekliyor.
“FİYATI 30 TL OLMALI”
İhlas Haber Ajansı'na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şunları söyledi: “Bir zamanlar aklıma pamuk ağaçları geliyordu. Ancak Adana ve birçok ilde pamuk sektöründe sorunlar yaşanıyor. Pamuğa gümrük vergilerini artıramayacağımız için fiyatlar doğrudan dünya pamuk fiyatlarıyla entegre oluyor. Şu anda serbest piyasada pamuk tohumunun kilosu 19 lira. Ocak-Şubat döneminde 25 liraya çıktı. “Tahsilat anında fiyatı 30 lira olmalı” dedi.
“Pamukta verim kaybı gördük”
İklimin sıcak olması nedeniyle pamuk rekoltesinin düştüğünü anlatan Doğan, şöyle konuştu: “İklim sıcak olduğu için pamuk topları büyümedi. Dolayısıyla verim kaybı yaşayacağız. Pamuk ülkemiz için vazgeçilmez bir üründür. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu pamuğun 1/3’ünü üretiyoruz. Pamuğun kilogram fiyatına 1 lira 60 kuruş prim veriliyor. Bu desteğin 5 lira olması gerekiyor. “Hasat fiyatı şimdiki gibi 19 lira olsa çiftçi pamuktan para kazanamayacak.” dedi.