Güncel Haberler

Güney Kore Anayasa Mahkemesi Yoon’un işten çıkarılmasına karar verdi

Anayasa Mahkemesi Yonhap’a göre, bir beyanda, Yoon’un Sıkıyönetim Bildirgesi’nin Anayasa’da belirtilen “ulusal krizin” koşullarını karşılamadığını, bu nedenle Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi.

Mahkeme ayrıca, Yoon’un sıkıyönetim ilanından sonra, kararın reddedilmesini önlemek için ulusal parlamentoya birlik gönderdiğini ve yasaları ihlal ettiğini açıkladı.

Bu nedenle, Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclis’in işten çıkarılması talebini kabul ederek, sıkıyönetim beyanı nedeniyle Yoon’un işten çıkarılmasını kabul etmiştir.

Yoon, işten çıkarılma kararından hemen sonra ateş etti, ülke 60 gün içinde başkanlık seçimlerine gidecek.

Sıkıyönetim Bildirisi

Başkan Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyondaki konuşmasında, muhalefetin anti -anti faaliyetlerde yer aldığı nedenlerle sıkıyönetim ilan etti “, ancak Meclis oylamasında bu kararın kaldırılması ve Miniers Konseyi’ni onayladı.

14 Aralık 2024’te Ulusal Meclis’ten kovulan Yoon, Anayasa Mahkemesi kararına kadar geçici olarak ofisten ateşlendi.

15 Ocak’ta işten çıkarılma davasına ek olarak sıkıyönetim ilanıyla ilgili yargı soruşturmalarının bir parçası olarak düzenlenen Yoon, ülke tarihinde ülkenin ilk başkanı oldu.

Yoon, 19 Ocak’ta Batı Bölgesinin Batı Bölge Mahkemesi ve Güney Kore Savcılığı kararından “İsyan’a yol açmış” ve “görev kötüye kullanımı” suçlamasıyla tutuklandı.

Yoon, 8 Mart’ta Seul Merkez Mahkemesi Bölge Mahkemesi’nin gözaltına alınmasını iptal ettiği ve fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin verdiği zaman yayınlandı.

İşten çıkarma süreci

Güney Kore’deki cumhurbaşkanını reddetmek için, Ulusal Meclis’te sunulan görevden alınma önerisi Parlamentonun üçte ikisi tarafından onaylanmalıdır. Diğer politikacıların işten çıkarılması için mutlak çoğunluk yeterlidir.

İşten çıkarılma oyunun ardından işten çıkarılma talebi Anayasa Mahkemesine devredilir. İşten çıkarılma sürecinin testlerini dinlemek ve değerlendirmek için bir seçmelere katılan mahkemenin, işten çıkarılma talebini onaylamak veya reddetmek için 6 aylık bir süresi vardır. Mahkemedeki 9 hakimden 6’sı kararı onaylarsa, lider kovulur. Mahkemede hala 8 hakim var.

14 Aralık’ta Güney Kore Ulusal Meclisi’nin oylamasında nitelikli bir çoğunluk sağlandı ve Yoon işten çıkarıldı.

Yargılamadan sonra Anayasa Mahkemesi’nden karar veren Yoon, 2017’de kovulan eski Başkan Park Geun-Hye’den sonra devletin ikinci başkanı oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu