Güncel Haberler

“Öğretmen adayları ve öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları hakkında Yönetmelik” yürürlüğe girdi.

“Öğretmen Adayları ve Öğretmen Kariyerinin Aşamalarına İlişkin Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, öğretmen adaylarının başvuru süreçlerine ve öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Buna göre, 18 Ekim 2024 tarihinde öğretmen adayı olarak istihdam edilenler ile bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar öğretmen adayı olarak istihdam edilenler Öğretmen Adayı Yetiştirme Programına tabi olacak.

Başvuru süreci 1 yıldan az, 2 yıldan fazla süremez. Aday Öğretmen Yetiştirme Programını tamamlayan ve bir yıllık süresini tamamlayan öğretmen adaylarının süreç sonunda adaylıkları silinecek ve öğretmen olarak atanacaklar.

18 Ekim 2024 tarihinde yardımcı öğretim üyesi olarak görev yapmış olanlar, başvuru sürecini tamamlamamış olanlar ve bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar yardımcı öğretim üyesi olarak görev alacaklar da belirlenen başvuru sürecine tabi olacaktır. .

Başvuru sürecini tamamlayan ve sözleşme uyarınca 3 yıllık çalışma süresini tamamladıktan sonra öğretim kadrosuna atanan sözleşmeli öğretmenler için başvuru hükümleri uygulanmaz.

Uzman öğretmen unvanına yönelik yapılacak Uzmanlık Öğretmen Yetiştirme Programına en az 10 yıl öğretmenlik hizmeti bulunan ve görevden uzaklaştırma cezası almayan öğretmenler başvurabilecek. Bu programı tamamlayanlara uzman öğretmen unvanı verilecek.

Uzman öğretmenlerden, uzman öğretmenlik mesleğinde en az 10 yıl hizmet veren ve görevden uzaklaştırma cezası almayanlar, okul müdürü unvanı için gerçekleştirilecek Okul Yöneticileri Yetiştirme Programına başvurabilecek. Bu programı tamamlayanlar müdür olacak.

18 Ekim 2024 tarihinden itibaren hizmette olan öğretmen ve uzman öğretmenler arasından Müdür Yetiştirme Programına başvuru yapabilecekler. Bu programı tamamlayanlar başöğretmen unvanını alacaklardır.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuranların öğretmenlik veya uzmanlık öğretmenliği sürelerinin hesaplanmasında öğretmen veya uzman öğretmen olarak hizmet süreleri dikkate alınacaktır.

Bu hesaplamaya dahil edilecek dönemlerden bazıları şunlardır:

“Öğretmen adayı olarak geçirilen süreler, MEB’de öğretmenlik yaparken askerlik yapmak üzere ücretsiz izne ayrılanlardan temel askerlik eğitimi sonrası öğretmen olarak askerlik görevini yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışındaki askerlik süreleri. Milli Eğitim, okul müdürü, müdür yardımcısı ve müdür yardımcısı olarak geçirilen süreler, vekil öğretmen olarak geçirilen süreler”.

Öğretmen unvanı, bu kadroya atanmanın yetkili yönetici tarafından onaylandığı tarihten itibaren, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı ise uzman öğretmen/müdür belgesinin verildiği tarihten itibaren kullanılacaktır. .

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlara her unvan için ayrı bir unvan verilecektir.

Özel okullarda çalışan öğretmenler de başvurabilir.

Bakanlığa bağlı özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve bu kurumlara öğretmen atanabilme şartlarını taşıyan yöneticiler ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler, Bakanlık dışından da uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına başvurabilirler. şartları sağladıklarını söylüyorlar.

12 Mayıs 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Öğretmen Adayları ve Öğretmenlik Kariyerinin Aşamaları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu