Güncel Haberler

Suriyeliler Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan memleketlerine gidiyor… “Yoğunluğu beklemiyorduk” – Son Dakika Türkiye Haberleri

Hatay’a direkt uçakla gitmek mümkün değil. Yanlış yere inşa edilen havalimanı, uyarılara rağmen depremin ardından açılıp kapatıldı. Gün içinde genellikle İstanbul ve Ankara’dan seferler yapılıyor ve bu seferlerin son anda Gaziantep’e kaydırılması da mümkün. Seyahat seçeneklerinden biri de Adana’ydı ancak Şakirpaşa Havalimanı kapalı olduğu için o seçenek de ortadan kalktı. Bu nedenle risk almamak için bilet alırken Mersin sınırları içerisinde bulunan ancak Mersin merkezine bir saat uzaklıkta bulunan Çukurova havalimanını tercih ediyoruz. Mersin-Hatay arası mesafe normalde üç saat ama havalimanından servisle en az beş saat sürüyor. Öte yandan Mersin de yaklaşık 300 bin mülteci kapasitesiyle konunun konularından biri.

O yüzden bu konuda Mersin’i de anmak lazım. Gelişmelerin ardından açıklama yapan ilk siyasilerden biri olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Suriyelilerin geri dönüşü için yeterli koşulların sağlanması çağrısında bulundu. Mersin hem zengin hem de fakir Suriyelilerin yaşadığı yerlerden biri. Zengin insanlarla doğrudan tanışmak kolay değil. Çoğunlukla Yeni Mersin denilen bölgelerde konut ve dükkân sahibiydiler. Eski Mersin olarak tanımlanan bölgelerde yoğunlaşan yoksul işçi sınıfı Suriyelilerin tutumu Esenyurt’taki yurttaşlarının tutumuyla benzerlik gösteriyor.

Esad’ın düşmesinden memnunlar, bir kısmı ayrılmak istiyor, bir kısmı da en azından bir süre daha kalmak istiyor. Mersin’i çok sevdiklerini iddia ediyorlar. Cilvegözü sınırında görülen yoğunluk artık dünkü gibi değil. Ancak bir faktör Göç İdaresi’nin personel sayısını arttırması ve ilave mobil araçlar getirmesidir. Konuştuğumuz yetkililer şunları söyledi: “Bu kadar yoğunluk beklemiyorduk. “Biraz hazırlıksız yakalandık ama artık talebin iki katına çıkmaya hazırız” diyor.

SÜREÇ HALA BELİRSİZ

Yetkililer, dün Cilvegözü’nden ülkelerine dönen Suriyeli sayısının 1.000 olduğunu, bugün bu sayıya yaklaştığını söyledi. Ayrıca geçici koruma kimlik kartı bulunmayan Suriyelilere ayrı bir geçici kart düzenlenmektedir. Bu yoğunluk devam edecek mi? Şu anda kimsenin buna net bir cevabı yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu