Güncel Haberler

Yunanistan ve Romanya süt üretimini tehdit eden ‘koyun-keçi vebası’ ile mücadele ediyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Hastalık, Yunanistan'ın yerli hayvancılık endüstrisi ve ekonomisinin temel dayanaklarından biri olan beyaz peynir üretimi için önemli bir tehdit oluşturuyor.

REKLAM

İlk olarak 11 Temmuz'da Yunanistan'ın orta kesimindeki Tesalya'da tespit edilen son derece bulaşıcı koyun ve keçi vebası (Peste de petits ruminants – PPR) kısa sürede yayıldı, Romanya'daki birçok çiftliği etkiledi ve ardından 58.000 koyun ve keçinin ölümüne neden oldu. . yapıldığı.

Yunan makamları, salgınla mücadele etmek amacıyla, koyun ve keçilerin çiftliklerden taşınmasının yasaklanması da dahil olmak üzere ülke çapında kısıtlamalar getirdi.

Hastalık, Yunanistan'ın yerli hayvancılık endüstrisi ve ekonomisinin temel dayanaklarından biri olan beyaz peynir üretimi için önemli bir tehdit oluşturuyor. Yunan yumuşak peynirinin yaklaşık %40'ı Teselya'da üretilen koyun ve keçi sütünden elde edilmektedir.

Yunanistan yılda yaklaşık 140.000 ton beyaz peynir üretiyor. Üretiminin yaklaşık %65'ini ihraç ederek küresel süt ürünleri pazarında önemli bir rol oynamaktadır.

PPR zoonotik bir hastalık değildir. Yani hayvanlardan insanlara bulaşmaz. Bu nedenle etkilenen hayvanların eti ve sütü insan tüketimi için güvenli kalır. Ancak hastalık, yayılmasını kontrol altına almak için çok sayıda hayvanın itlaf edilmesi ihtiyacı nedeniyle hayvancılık üretimini önemli ölçüde etkiliyor.

Merkezi Paris'te bulunan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), PPR'yi “ciddi ölüm oranlarına sahip” bir hastalık olarak tanımlıyor. Keçi ve koyunun hayati besin kaynağı olduğu Afrika, Orta Doğu ve Asya gibi bölgelerde de büyük ekonomik etkilere neden olan bir hastalık olarak görülüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre hastalığın belirtileri arasında depresyon, ateş, burun ve göz akıntısı, ağız ülseri, nefes almada zorluk, öksürük, ishal ve ölüm yer alıyor.

Avrupa Birliği'nde kabul edilen önlemler

Bir Avrupa Komisyonu yetkilisi euronews'e şunları söyledi: “Komisyon (Romanya ve Yunanistan) Avrupa Birliği düzeyinde yakından izliyor ve gerekli önlemleri alıyor.”

AB yöneticisi, Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi'nde yapılan oylamaların ardından sırasıyla 19 ve 26 Temmuz'da Yunanistan ve Romanya için acil durum prosedürlerini kabul etti.

Bu prosedürler, AB güvenlik ve sağlık standartlarını korurken güvenli ticaretin devam edebilmesini sağlamak için hassas malların hareketini kısıtlamayı amaçlamaktadır.

Komisyon yetkilisi, “Bu aşamada Yunanistan ve Romanya'nın yetkili makamlarına başka sorular yöneltilmelidir” dedi.

Euronews'in temasa geçtiği Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), her iki ülkedeki kritik durumu kabul etti ancak her iki ülkeden de bu alanda henüz bilimsel destek talebi almadığını söyledi.

Bir EFSA yetkilisi, “Talep edilmesi halinde risk yöneticilerine bilimsel tavsiyelerimizle yardımcı olmaya hazırız” dedi.

Salgın nasıl kontrol altında tutuluyor?

EFSA, 2021 tarihli bir açıklamasında, Hayvan Sağlığı Yasası kapsamında PPR'ye yönelik kontrol önlemlerini ana hatlarıyla belirterek, etkilenen sürülerin derhal karantinaya alınmasının, sürüler içindeki ve sürüler arasındaki hayvan hareketlerinin kısıtlanmasının ve klinik ve laboratuvar testleri yoluyla yoğun gözetimin öneminin altını çizdi.

Hastalığın yayılmasını izlemek ve kontrol altına almak için enfekte alanların çevresinde gözetim bölgeleri oluşturulmalıdır. Çevre kirliliğini azaltmak için enfekte hayvanlar insanca imha edilmelidir.

REKLAM

Duyarlı hayvan popülasyonlarının toplu olarak aşılanması da sürü bağışıklığının yaratılması ve salgının yayılmasının önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.

Aynı zamanda çiftliklerde ekipman ve araçların dezenfekte edilmesi, insan hareketlerinin kontrol edilmesi ve tarım işçilerinin hijyeninin sağlanması gibi sıkı biyogüvenlik önlemleri alınmalıdır.

Avrupalı ​​otoriteye göre, bu önlemler titizlikle uygulandığında keçi ateşi önemli ölçüde kontrol altına alınabiliyor ve sonuçta ortadan kaldırılabiliyor; böylece hem hayvan sağlığı hem de küçükbaş hayvanlara dayalı geçim kaynakları korunabiliyor.

PPR virüsü ilk olarak 1942'de Fildişi Sahili'nde tespit edildi ve o zamandan beri Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın geniş bölgelerine yayıldı. Şu anda 70'ten fazla ülke kendi sınırları içinde PPR vakalarını bildirmiştir.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu