Rusya’ya bağlı Dağıstan’da terör saldırılarının ardından peçe takmak geçici olarak yasaklandı
Rusya Özerk Cumhuriyeti Dağıstan Müftüsü, 23 Haziran'da bölgede yaşanan silahlı saldırıların ardından güvenlik tedbirleri kapsamında başörtüsü takmanın bugünden itibaren geçici olarak yasaklandığını duyurdu.
Rusya Özerk Dağıstan Cumhuriyeti'nde kilise ve sinagoglara yönelik eş zamanlı silahlı saldırıların ardından sıkı güvenlik önlemleri alındı.
Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Müftüsü Çarşamba günü Telegram mesajlaşma uygulaması aracılığıyla yaptığı açıklamada, “mevcut tehditler ortadan kaldırılıncaya kadar” başörtüsü takmanın “geçici” yasaklanacağını duyurdu.
Müftülük, yasağın “belirlenen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir teolojik sonuca varılana kadar” yürürlükte kalacağını vurguladı.
Dağıstan müftüsü Ahmed Abdullayev ise “Beni eleştireceklere karşı tavrım tarafsızdır” dedi ve Müslüman toplumunun karara tepki gösterebileceğini söyledi.
Karar, Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede yaşanan silahlı saldırıların ardından alındı. 23 Haziran'da başkent Mahaçkale ile bölgenin güneyindeki Derbent kentinde bir polis karakolu, iki kilise ve iki sinagoga düzenlenen saldırılarda 17'si polis, 5'i sivil toplam 22 kişi hayatını kaybetti. hedef alındılar. Basında çıkan haberlere göre, saldırının ardından silahlı saldırganlardan biri başörtülü olarak kaçmaya çalıştı.
Saldırıların ardından bölgede 3 gün yas ilan edildi.
Rus haber ajansı TASS, silahlı saldırıya katılanlar arasında Dağıstan'ın Sergokalinsky bölgesinin yöneticisi Magomed Omarov'un oğullarının da tutuklandığını duyurdu. Omarov görevinden alınırken üst düzey görevlerde bulunanların da soruşturmaya tabi tutulacağı belirtildi.
Dağıstan'da peçe kullanımı
1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından başörtüsü takmak Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgede popülerlik kazandı.
Dağıstanlı kadınların yalnızca küçük bir azınlığı başörtüsü taksa da, başörtüsü takmak bölgedeki büyük şehirlerde yaygınlaştı.