Güncel Haberler

Hindistan Başbakanı Modi’den Ukrayna’ya barış için yardım teklifi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Başbakan Narendra Modi'nin Kiev ziyaretinin Hindistan'ın barışa aracılık etme rolünün önünü açması bekleniyor.

REKLAM

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile yaptığı görüşmede Ukrayna'ya barışın getirilmesinde “dostça bir rol” oynamayı teklif etti.

Bu kısa ziyaretin Hindistan'ın barış komisyonculuğuna dahil olmasına yol açabileceğine inanılıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'na göre liderler, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve Rus birliklerinin geri çekilmesini vurgulayan bir barış planını tartıştılar.

Modi bir tercüman aracılığıyla, “Egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğimizi çok açık ve yüksek sesle söylüyoruz” dedi.

Toplantının videosu Zelenskiy'in Telegram kanalında paylaşıldı.

Toplantının görüntüleri Modi'nin X hesabında “Hindistan'ın kıymetli dostu Ukrayna'ya yapılan çok özel ziyaretten öne çıkanlar” notuyla paylaşıldı.

Modi ayrıca, geçen ay Rusya'ya yaptığı ziyarette Başkan Vladimir Putin'e “sorunların savaş alanında çözülemeyeceğini” ve bunun yerine gecikmeden “diyalog ve diplomasi” yoluyla çözülmesi gerektiğini söylediğini söyledi.

Modi'nin ziyaretini “dostça” ve “sembolik” olarak nitelendiren Zelenskiy, ziyaretin Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü'nden hemen önce gerçekleştiğini vurguladı.

Her iki taraftan yetkililer, ziyaretin ekonomik ilişkiler, savunma, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğinin geliştirilmesine odaklandığını söyledi. Ancak analistler, Hindistan'ın Rusya'ya yakın olduğu yönündeki önceki algı göz önüne alındığında, bunun Modi'nin daha tarafsız bir duruş benimseme girişiminin sinyali olabileceğini öne sürüyor.

Ziyaret, her iki liderin de savaş sırasında öldürülen yüzlerce Ukraynalı çocuğun anısına düzenlenen anma törenine katılmasıyla başladı. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre Ukrayna'daki savaşta 2 bine yakın çocuk öldürüldü veya yaralandı.

Zelenskiy, Telegram'da iki liderin el sıkıştıktan sonra kucaklaştığını gösteren bir video paylaştı. Modi daha sonra sosyal medya platformu X'te “Çatışmalar özellikle küçük çocuklar için yıkıcı” diye yazdı ve ölen çocukların ailelerine başsağlığı diledi.

Daha sonra iki lider, Ukrayna Ulusal Tarih Müzesi'ndeki anıtın önüne oyuncak ayılar bırakarak saygılarını sundu.

Ukrayna medyası, Modi'nin Kiev'de Hint diasporası üyeleriyle de buluştuğunu ve sloganlarla karşılandığını bildirdi. Modi ayrıca şehirdeki Mahatma Gandhi Anıtı'nı da ziyaret etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Modi'nin ziyaretini “tarihi” olarak nitelendirdi ve Hindistan'ın, ülkenin Ukrayna barış planına dayalı “adil bir barış” ile savaşın sona ermesine yardımcı olabileceği umudunu dile getirdi.

Yermak, India Today'e verdiği röportajda “saldırganın kim, mağdurun kim olduğunu” belirlemenin önemini vurguladı.

REKLAM

Ukrayna'ya gelmeden önce Polonya'yı ziyaret eden Modi, ülkedeki savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları teşvik etti ve savaş alanında hiçbir anlaşmazlığın çözülemeyeceğini söyleyerek Hindistan'ın destek sözü verdi.

Modi'nin Kiev ziyareti, Zelenskiy'in, Modi'nin Temmuz ayında Rusya füzelerinin Ukrayna'yı vurup düzinelerce insanı öldürdüğü gün Putin'le buluştuğu Moskova ziyaretini eleştirmesinden bir buçuk ay sonra gerçekleşti.

Zelenskiy, bu toplantıyı “büyük bir hayal kırıklığı” ve barış çabalarında bir gerileme olarak nitelendirirken, Modi'nin Putin'e kucak açmasını da eleştirdi.

Hindistan, Rus işgalini kınamak yerine, Rusya ve Ukrayna'yı anlaşmazlığı diyalog ve diplomasi yoluyla çözmeye çağırdı.

REKLAM

Modi'nin ziyareti, iki ülkenin 30 yılı aşkın bir süre önce diplomatik ilişkiler kurmasından bu yana bir Hindistan başbakanının Ukrayna'yı ilk kez ziyaret etmesi anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu