Güncel Haberler

Türk ve ABD donanmalarının Doğu Akdeniz’de tatbikat yaptığı ortaya çıktı

ABD ile Türkiye arasındaki ortak deniz tatbikatının detayları ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü tarafından açıklanırken, Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

REKLAM

ABD'nin (ABD) USS Wasp (LHD-1) adlı amfibi hücum gemisi ile Türkiye'nin ilk amfibi savaş gemisi TCG Anadolu'nun (L400) 13-17 Ağustos tarihleri ​​arasında Akdeniz'de ortak eğitim tatbikatı yaptığı ortaya çıktı.

ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü'nün 19 Ağustos'ta paylaştığı bilgilerde, tatbikata USS Oak Hill (LSD-51) ve TCG Gökova (F496) gemilerinin de katıldığı bildirildi.

Tatbikata ilişkin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) veya hükümet tarafından herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Wasp Amfibi Hazır Grubu, 1 Haziran'dan bu yana Doğu Akdeniz'de bulunuyor. Ayrıca USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemilerine de eşlik ediyorlar.

USS Wasp, İran veya Hizbullah'ın İsrail'e yönelik olası saldırılarına karşı ABD yönetiminin bölgeye gönderdiği iki Amerikan amfibi saldırı gemisinden biri.

24'üncü Özel Harekat Yetenekli Seferi Kuvvet birimini taşıyan USS Wasp'ın Güney Kıbrıs'ın Limasol limanına demirlemesi tepkilere neden oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Sözcüsü Ömer Çelik, şunları söyledi: “Artık oraya, Gazze açıklarına ve İsrail açıklarına uçak gemileri ve savaş gemileri gönderilerek verilen mesaj, şiddet kısır döngüsünün sona erdiği mesajı değil. ve burada karşı şiddet var. “Diğer devletlerin göndereceği her savaş gemisi veya uçak gemisi, bölgede şiddetin devam etmesini ve daha da yayılmasını isteyenlere fırsat sunacaktır” dedi.

Akdeniz'de Amerikan varlığı artıyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin güdümlü füze denizaltısı USS Georgia'yı (SSGN-729) Orta Doğu'ya konuşlandırdığını söyledi.

Ohio sınıfı güdümlü füze denizaltısı, 154 adet Tomahawk kara saldırı füzesi ve özel harekât kuvvetlerini taşıma kapasitesine sahip.

Doğu Akdeniz'de faaliyet gösteren ABD 6'ncı Filosundan yapılan açıklamaya göre, USS Georgia'nın da Akdeniz'de faaliyet gösterdiği bildirildi.

6'ncı Filoya bağlı USS Arleigh Burke isimli güdümlü füze destroyeri USS Roosevelt'in (DDG 80) 27 Temmuz'da Limasol limanına yaptığı ziyaret, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafından eleştirildi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı 30 Temmuz'da yaptığı açıklamada, ziyareti “ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile son dönemde güçlendirdiği 'stratejik ortaklığın' bir parçası ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne verdiği desteğin bir göstergesi” olarak nitelendirdi. ABD, askeri konularda Güney Kıbrıs'ın Kıbrıs Rum yönetiminin yanındadır.” Türkiye ve KKTC, uluslararası alanda “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak bilinen Güney Kıbrıs'ı diplomatik olarak tanımıyor ve onu “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)” olarak adlandırıyor.

KKTC açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer alıyor: “Bu yöndeki tüm çağrı ve önerilerimizi göz ardı ederek, ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemilerini adaya göndermeye devam etmek, gerilimi artırmaktan başka bir işe yaramaz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu