Güncel Haberler

AB, Polonya ve Macaristan’ın karşı oyuna rağmen göç anlaşmasını onayladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupa Birliği ülkeleri, göçün önemli bir sorun olmasının beklendiği gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde bloğun başarısızlığa uğrayan sığınma sistemine yönelik kapsamlı reformları onayladı.

REKLAM

Avrupa Birliği hükümet bakanları Yeni Göç ve İltica Paktı'nın 10 yasal bölümünü onayladı.

Ülkelerin göçmenlere ev sahipliği yapma veya bakım masraflarını ödeme yükümlülüğüne uzun zamandır karşı çıkan Macaristan ve Polonya ise pakete karşı oy kullandı.

Anlaşma, 27 üye devletin, izinsiz girmeye çalışan kişileri nasıl ele alacağından, kalmalarına izin verilmediği takdirde sınır dışı edilmeye kadar koruma hakkına sahip olup olmadıklarının belirlenmesine kadar, izinsiz girmeye çalışan kişileri ele alacak kuralları belirliyor.

Yeni Pakt, diğer şeylerin yanı sıra aday taramasını genişletmek, sağlık ve güvenlik kontrolleri yapmak, değerlendirme prosedürlerini hızlandırmak ve ücretsiz danışmanlık sağlamak için daha katı kurallar içeriyor.

Pakt'ta getirilen en önemli yenilik, hükümetlere mültecileri yönetmek için üç seçenek sunan “zorunlu dayanışma” sistemidir: belirli sayıda mülteciyi başka bir yere yerleştirmek, reddedilen her mülteci için 20.000 avro ödemek veya operasyonel desteği finanse etmek.

İlk hedef yılda 30.000 kişiyi yeniden yerleştirmektir.

Beklendiği gibi, en şiddetli eleştirmenler olan Polonya ve Macaristan yasa paketinin tamamına karşı oy kullandı. Reformun uygulamaya konulduğu 2020'den bu yana bu iki ülke, kendilerini kendi istekleri dışında göçmenleri kabul etmeye zorlayacağını öne sürerek “zorla dayanışma” sistemine sürekli olarak karşı çıktı.

İki şüpheci, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, çoğu dosyada çekimser kalmayı seçerken, Avusturya kriz düzenlemesine karşı oy kullandı.

Ancak Yeni Antlaşma yalnızca nitelikli çoğunluk gerektirdiğinden resmi olarak onaylandı.

Bloğun bitiş çizgisine giden yol oldukça basitti: Düzensiz mülteci gelişlerinin yönetilmesine yönelik ortak ve öngörülebilir bir düzenlemeye sahip olma fikri, konuyu siyasi bir meseleye dönüştüren 2015-2016 göç krizinden bu yana masadaydı. dinamit. ve ülkeleri acı bir şekilde karşıt kamplara böldü.

Plan tartışma yarattı

Güneyli üye ülkeler yalnız bırakıldıklarından şikayetçi oldu. Batılı ve Kuzeyli ülkeler dış sınırlarda daha fazla hesap verebilirlik ve yaptırım çağrısında bulunurken, Doğulu ülkeler yeniden yerleşim kotası benzeri her türlü girişime karşı çıkıyor.

Bu kargaşanın ortasında aşırı sağ güçler fırsat kolladı ve konuyu seçim başarısı için bir sıçrama tahtası olarak değerlendirdi. Bu siyasi depremin şok dalgaları bugün hala hissediliyor; Haziran seçimleri öncesinde yapılan anketler sağa keskin bir dönüş öngörüyor.

Bir tür “şimdi değilse ne zaman?” Onun mantığına göre, üye devletler Yeni Pakt'ın beş maddesinin önündeki engelleri kademeli olarak kaldırdılar ve 2023 yılı boyunca aralarındaki farklılıkların üstesinden gelerek Aralık ayında Parlamento ile geçici bir anlaşmaya vardılar.

“Tarihi” olarak tanımlanan anlaşma, çözülmemiş ideolojik farklılıkları ortaya çıkaran hararetli bir tartışmanın ardından Nisan ayında milletvekilleri tarafından onaylandı. Sağcı milletvekilleri reformun çok yumuşak ve hoşgörülü olduğunu söylerken, solcu milletvekilleri reformun çok sert ve cezalandırıcı olduğunu söyledi.

İnsani yardım kuruluşları da bölünmüş durumda. Uluslararası Af Örgütü, Yeni Anlaşma'yı kınadı ve bunun sığınma sürecinin kalitesini düşüreceği ve “daha fazla acıya” yol açacağı uyarısında bulundu. Ancak Oxfam, bunun zorlu yeniden yerleşim sorununa koordineli, koruma odaklı bir yaklaşıma yol açabilecek “olumlu bir sonuç” olduğunu söylüyor.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola şunları söyledi: “Bu paket çok önemli. Tüm sorunları sihirli bir şekilde bir gecede çözmeyecek ancak on dev adımı temsil ediyor.” dedi.

Pazarlığa konu olabilecek her ayrıntı daha önce defalarca tartışıldığı için Konsey'deki oylama tartışmaya bile gerek kalmadan gerçekleşti.

Yeni Pakt'ın geriye kalan tek adımı AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanmasıdır. Artık tam olarak yürürlüğe girmesi iki yıl alacak.

REKLAM

sonraki bölüm

Brüksel'deki rahatlama hissine rağmen Polonya ve Macaristan'ın aldığı ret kararları, reformun işlerlik kazanması açısından zorlu bir başlangıcın habercisi.

Avrupa Komisyonu Haziran ayında Yeni Pakt'ın uygulanması için gerekli yasal ve operasyonel unsurların ana hatlarını çizen bir uygulama planı sunacak. Üye devletlerin ulusal planlarını Ocak ayına kadar sunmaları gerekecek.

Bu çalışmanın, eğitim, personel, ekipman ve tesisler gibi alanda ihtiyaç duyulan kaynakları belirlemek için bir boşluk analizi görevi görmesi bekleniyor.

Uygulamaya ilişkin müzakereler aylar sürecek ve özellikle güney ülkeleri Brüksel'in karşılayamayacağı miktarda para talep ederse, son aylarda azalan siyasi rekabetlerin yeniden canlanmasına yol açabilir.

AB liderleri tarafından bu yılın başlarında kabul edilen bütçe incelemesi, Yeni Pakt'ın hedeflerine 2027 yılına kadar ulaşılması için 2 milyar avro öngörüyor. Ancak hükümetlerin altyapı inşası ve yeni personel alımı için önemli teklifler sunması durumunda bu kaynak hızla tükenebilir.

REKLAM

Orban: Birlik öldü, güvenli sınırlar artık yok

Yasalar yürürlüğe girdikten sonra odak noktası uygulama ve uyumluluk olacaktır. Polonya ve Macaristan ısrarla karşı çıktıkları kurallara saygı duyabilecekler mi?

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, parlamentodaki oylamanın ardından yaptığı açıklamada, “Göç Paktı, Avrupa Birliği'nin tabutuna çakılan bir çivi daha. Birlik öldü, güvenli sınırlar artık yok. Macaristan asla boyun eğmeyecek” kitlesel göç çılgınlığı!” dedi.

Aşırı sağcı Hukuk ve Adalet (PiS) partisi altında sekiz yıl süren gerginliklerin ardından Varşova-Brüksel ilişkilerini yeniden kurma sözü veren Donald Tusk, Yeni Pakt'ı Köyü için “kabul edilemez” olarak nitelendirerek selefinin resmi çizgisini sürdürdü.

Tusk geçen ay “Polonya'yı yeniden yerleşim mekanizmasından koruyacağız” dedi.

Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, yönetimin isyan eden ülkelere karşı yasal işlem başlatacağı uyarısında bulundu. Ancak bu süreç yavaş ilerliyor ve Avrupa Adalet Divanı'nın karar vermesi yıllar alabiliyor.

REKLAM

Bu arada, uluslararası koruma arayan yeni mülteciler gelmeye devam edecek. 2023 yılında başvuru sayısı 1,14 milyona ulaşarak son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu