Güncel Haberler

Barselona’dan sonra Valensiya, aşırı turizmi durdurmak için lisanslama planlarını hayata geçiriyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Aşırı turizmin maliyetini protesto eden diğer güney Avrupa turizm merkezleri arasında Lizbon, Venedik ve Barselona yer alıyor.

REKLAM

İspanya'nın Valensiya bölgesi, lisanssız kısa vadeli ve karaborsa kiralamalar ile Airbnb tarzı dairelere 600.000 avroya kadar para cezası uygulayacak. Bu uygulama, bölgedeki yerel kamu tesisleri üzerinde daha fazla baskı yaratmayı ve Avrupa'nın başlıca turizm merkezlerinde kira fiyatlarını artıran aşırı turizmi durdurmayı amaçlıyor.

Analiz firması Airbnb Airbtics'e göre Valensiya'daki ortalama Airbnb veya kısa süreli kiralamanın doluluk oranı %79'dur ve yılda 288 gece için rezervasyon yapılmaktadır. 2023 yılında ev sahiplerinin günlük ortalama 93 avro ücretle yılda 27 bin avro civarında gelir elde etmesi bekleniyor.

Airbtics'e göre bu yıl 15 Nisan itibarıyla 9.128 aktif Airbnb kaydı bulunuyor. Valensiya'da kısa süreli kiralama talebinin en yüksek olduğu mahalleler arasında Ciudad de las Artes y las Ciencias, La Lonja de la Seda ve Valensiya Katedrali bulunmaktadır.

Ancak İspanya'daki kısa süreli kiralama pazarında Airbnb'den çok daha fazla daire bulunuyor. Bu nedenle yerel ekonominin desteklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kayıt dışılık endişe verici

Son aylarda, hem yerel ev sahiplerinin hem de İspanya'nın kârlı kısa vadeli kiralama piyasasına girmek isteyen yabancıların karaborsa kiralamalarında artış yaşandı.

Financial Times'ın haberine göre Valensiya'daki turizm yetkilisi Nuria Montes, karaborsa kiralamalar hakkında şunları söyledi: “Konaklama sektöründe kayıt dışı bir ekonominin oluşmasına izin veremeyiz. Her türlü kontrolden kaçıyorlar. Açıkçası vergi vermiyorlar. Sahiplerin işçilere karşı yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini bilmiyoruz.”

“Ama asıl önemli olan güvenlik. Müşterilerin kimliklerini yetkililere bildirme zorunluluğuna uymuyorlar. Yangın, acil durum ve tahliye planlarına ilişkin düzenlemelere uyup uymadıklarını bilmiyoruz.”

Montes'e göre Valensiya bölgesinde 50.000'den fazla düzenlemeye tabi olmayan kısa süreli kiralama var.

Valensiya, kısa süreli kiralamaların Valensiya Turizm Sicilinden turist lisansına sahip olmasını gerektirir. Bu lisansı almak için mülk ayrıntıları, mülkün kullanım amacı, kalite ve güvenlik standartlarına uygunluk ve mülkün sahibine ilişkin bilgiler gibi temel bilgileri vermeniz gerekir.

Gerekli diğer belgeler arasında mülkiyet kanıtı, mülk planları, enerji verimliliği sertifikaları, sigorta kanıtı yer alır.

Lizbon, Barselona, ​​​​Venedik ve Split, aşırı turizmi önlemek için önlem alan Güney Avrupa'nın en popüler turizm merkezleri arasında yer alırken, onu Valensiya takip ediyor.

Barselona, ​​2028 sonuna kadar sayıları 10.000 civarında olacak tüm Airbnb tarzı daireleri aşamalı olarak kaldırmaya çalıştığını duyurdu. Bu aynı zamanda geçerli bir lisans altında faaliyet gösteren kiralık daireleri de içerecek.

Venedik, turist gruplarının sayısını grup başına 25 kişiyle sınırlayacağını ve yolcu gemilerine sınırlama getireceğini açıklarken, Split sakinleri, özellikle İngiltere'den gelen turistleri protesto ediyor.

İspanya'da kısa süreli kiralama piyasası

İspanya, iklimi, canlı şehirleri, zengin kültürü ve sağlam altyapısı sayesinde uzun zamandır Avrupa'daki turistlerin uğrak noktası olmuştur. Bu durum son yıllarda otel yerine villa, yazlık ve apart gibi konaklama seçeneklerinin artmasına neden olmuştur.

İçinde bulunduğumuz yaşam pahalılığı krizinde tatil ve kısa süreli kiralamalar, tatil yapmak isteyen ancak otellere çok fazla para harcamak istemeyen turistlere daha ucuz bir alternatif sunuyor.

Çevrimiçi rezervasyon hizmetlerinin ve çevrimiçi platformların yükselişi, kısa süreli kiralamalardaki artışa da katkıda bulundu; tatilciler, çeşitli seçenekler arasından seçim yaparak rezervasyon yapmayı daha da kolay hale getirdi. Bazı durumlarda, şüpheli çevrimiçi rezervasyon siteleri, lisanssız sahiplerin mülklerini genellikle daha ucuz fiyatlarla listelemelerine ve böylece daha fazla ziyaretçi çekmesine de izin verdi.

Aynı zamanda İspanyol emlak şirketleri de yüksek getiri vaat ederek daha fazla yabancı mülk sahibini ve yatırımcıyı ülkenin kısa vadeli kiralama piyasasına çekmenin yollarını arıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu