Güncel Haberler

Bulgaristan’da göçmen kaçakçılığı yapan çeteye baskın düzenlendi: 8 kişiye gözaltı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Kaçakçılık çetesinin, Batı Balkanlar üzerinden Türkiye'den Bulgaristan ve diğer Avrupa ülkelerine göçmen kaçırmak için 4 bin ila 6 bin avro arasında ücret talep ettiği bildirildi.

REKLAM

Bulgar kolluk kuvvetleri, Avrupa Birliği (AB) polis teşkilatı Europol'ün koordine ettiği bir operasyonla sekiz şüpheli göçmen kaçakçısını tutukladı.

Avrupa polis teşkilatı Europol'e göre, Pazartesi günü Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri Filibe çevresinde toplam 15 yerde arama yapıldı.

Şüphelilerin en az yarısının “suç faaliyetlerinde öncü rol oynayan yüksek konumlu hedefler” olarak belirlendiği ve polisin aramalarda mühimmat, silah ve cep telefonlarına el koyduğu belirlendi.

Bulgar, Romen ve Moldova kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen soruşturmalarda, çetenin, çeteyi Batı Balkan yolu üzerinden Türkiye'den Bulgaristan'a ve diğer Avrupa ülkelerine göçmen kaçırmak için kullandığı ortaya çıktı.4.000 ila 6.000 Euro arası tazminatmuhtemelen gerekli.

Bu rota, Avrupa'ya giden ana göç yollarından biridir ve yalnızca 2023 yılında AB'ye yaklaşık 100.000 yasa dışı geçiş vakası rapor edilmiştir.

Europol'e göre göçmenler, Türkiye'deki çete üyelerinin sağladığı “rehberler” eşliğinde Türkiye-Bulgaristan sınırını yaya olarak geçiyorlardı. Gece saatlerinde sınırdan alınan göçmenler, daha sonra Bulgaristan-Sırbistan ya da Bulgaristan-Romanya sınırına götürüldü.

Europol, çetenin sözde liderlerinin Suriye ve Ürdün vatandaşları olduğunu açıkladı.

Europol'e göre Bulgar vatandaşları aynı zamanda lojistikten, yani göçmenlerin taşınmasında kullanılan araçların satın alınmasından da sorumluydu.

Araçların “bir miktar para” karşılığında başka kişilerin adına kayıtlı olduğu bildirildi.

Europol'ün açıklamasına göre şoförler internet üzerinden işe alınan Moldovalılardı. Telefon uygulamaları aracılığıyla diğer çete üyeleriyle geçici mesajlar yoluyla iletişim kuruyorlardı. Sürücülere taşınan kişi başına 100 euro ödendi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu