Güncel Haberler

Çelik Kubbe hava savunma sisteminde S-400’lerin olmaması eleştirilere neden oldu: Savunmada ‘Mavi Vatan’ yok sayıldı! – Son Dakika Türkiye Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii İcra Komitesi, “Çelik Kubbe” adı verilen, tüm sensör ve silahların ağ yapısıyla entegre çalışmasını sağlayan hava savunma sisteminin kurulmasına karar verdi.

Çelik kubbe; ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ve MKE firmaları tarafından ortaklaşa uygulanacaktır.

Steel Dome genel olarak 4 katmanlı bir çalışma yaklaşımına sahip olacak. Sistemin kısa menzilli, kısa menzilli, orta menzilli ve uzun menzilli hava savunma ağında kullanılan sistemle entegre bir şekilde çalışması bekleniyor. ASELSAN'ın çok kısa mesafeler için geliştirdiği Korkut, Gökberk, Şahin, Göker, İhtar ve Sungur sistemleri de bu kapsamda yer alıyor. Kısa menzil için HERİKKS, C-RAM, HİSAR A+, GÖKDEMİR, GÜRZ kullanılabilir sistemler olarak belirtildi. Orta segmentte SHIELD 1 ve SHIELD 2 ile HİSAR O+ öne çıkarken; Uzun menzilde ise SIPER sistemi baskın rol oynuyor.

S 400 5 YILLIK AÇIKLANMIŞTIR

Türkiye'nin 2017 yılında Rusya'dan 2,5 milyar dolara satın aldığı S-400'lerin sisteme dahil olmaması tartışmalara yol açmıştı.

S-400'lerin ilk teslimatı 2019 yılında yapıldı. Ancak o günden bu yana S-400'ler Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki Mürted Havalimanı'nda (Akıncı üssü) atıl durumda kaldı.

“TF 2000 DE DAHİL OLMALI”

Çelik Kubbe hakkındaki gazetemiz CumhuriyetYorumlandı CHP Genel Başkan Yardımcısı Milli Savunma Bakanlığı Başkanı Yankı BağcıoğluRusya-Ukrayna ve İsrail-Hamas savaşlarının tehdit olarak balistik ve seyir füzeleri, insansız saldırı amaçlı insansız hava araçları ve farklı türdeki insansız hava araçlarını beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu durumun hava savunmasını Türkiye için öncelik haline getirdiğini vurgulayan Bağcıoğlu, şöyle konuştu: “Devletlerin kendi hava savunmasını dışa bağımlı olmadan, milli hava savunma sistemleriyle sağlaması hayati önem taşıyor. Türkiye için Çelik Kubbe sistemi geç ama çok önemli bir adımdır. Ancak Çelik Kubbe'de marin bileşenin bulunmaması ciddi bir eksiklik anlamına gelmektedir. Etrafı denizlerle çevrili tüm devletlerin entegre hava savunma sistemlerine bakılacak olursa; Bu sisteme hava savunma destroyerleri veya fırkateynlerinin de dahil olduğu ve karadan uzaktaki gemilerle tehdidin karşılandığı görülüyor. Bu nedenle TF 2000 hava savunma destroyerlerinin mutlaka bu projeye dahil edilmesi gerekiyor” dedi.

“S-400 GİRİLMEMELİ AMA ATEŞTE KALMAMALI”

“Bir diğer konu da kara, deniz ve hava kuvvetlerinin sisteme entegrasyonunu sağlayacak bir yapının kurulması gereğidir” diyen Bağcıoğlu, şöyle devam etti: “S-400 hava savunma sisteminin Çelik Kubbe sistemine dahil edilmesi, Tamamen milli bir sistem olması, teknik ve siber güvenlik açısından sorunlara yol açabileceği için S-400 hava savunma sisteminin Çelik Kubbe'den ayrı ve bağımsız, kendi sensörleri ve silah sistemleriyle kullanılması daha doğru olacaktır.”

Bağcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu durumun sistemin operasyonel kapasitesini ve etkinliğini azaltacağı da unutulmamalıdır. Ancak büyük bedeller ödediğimiz bu sistemin boş kalmaması gerekiyor. Ayrıca geçiş döneminde caydırıcılığı sağlamak ve kabiliyetlerimizi dost ve düşmana göstermek amacıyla mevcut milli hava savunma sistemleri ve S-400 hava savunma sistemi ile Serbest Atış benzeri bir tatbikat planlanması da düşünülmelidir. Nihayet; “Bölgemizdeki başka bir devletin benzer sisteminin Demir Kubbe olarak adlandırıldığı dikkate alındığında, ulusal sistemimize daha özgün bir isim bulmanın doğru olacağını düşünüyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu