Güncel Haberler

Kilis tescilli zeytinyağının ilk sıkımı başladı

Kentte bulunan 3 milyondan fazla zeytin ağacından elde edilen zeytinyağı, kendine has aroması ve tadıyla dikkat çekiyor.

Kendine özgü yağ çeşidiyle Türkiye’nin önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te, erken hasat edilen zeytinlerden sezonun ilk yağ sıkımı yapıldı.

Zeytin üreticisi Ali Hayta, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ürettiğini söyledi.

Erken hasat döneminde elde edilen zeytinyağının polifenol içeriği açısından zengin olduğunu söyledi.

Kilis bölgesinde yetişen yağlı zeytinlerle ilgili çalışma yaptıklarını belirten Hayta, şöyle konuştu:

“Kilis zeytinyağı polifenoller açısından oldukça zengin özelliklere sahiptir. Zeytinyağı değerlendirmesi açısından bakıldığında acılık ve keskinlik oldukça yüksek, meyvemsilik ise kısmen orta düzeydedir. Kilis yağlı zeytinleri üzerine bugüne kadar pek bir çalışma yapılmamıştır. Bölgemizde yetiştirilen bu çeşit üzerinde 6 yıldır çalışıyoruz.”

Ürettikleri zeytinyağıyla uluslararası yarışmalarda 20’den fazla altın madalya kazandıklarını anlatan Hayta, şöyle konuştu: “Bu madalyalar Japonya, Milano, Berlin, Kanada, Londra ve New York’taki yarışmalarda alınan madalyalardır. Hedefimiz Uluslararası Zeytin Konseyi.” “İyi zeytinyağını, belirlediği standartlara göre üretebilmek.” dedi.

Sezonda 20 ton civarında zeytinyağı ürettiklerini belirten Hayta, şöyle konuştu: “Hasatın son aşamasında, hasat başlangıcında soğuk sıkım sonrasında ürünlerimizi İsveç, Norveç’e ihraç ediyoruz. , Almanya ve Hollanda, özellikle Amerika.” dedi.

Hayta, bu yılki hedefinin Kilis zeytinyağını Uzakdoğu ülkelerine göndermek olacağını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu