Güncel Haberler

Küresel borsalar FED sonrası yükselişte… Frankfurt rekor kırdı

Asya ve Avrupa borsaları Perşembe günü Fed'in faiz indiriminin ardından yükselirken, Frankfurt'ta endeks rekor seviyeye ulaştı.

Hurriyet.com.tr/Ekonomi Hizmeti

Londra'nın FTSE 100 endeksi, İngiltere Merkez Bankası'nın beklendiği gibi faiz oranlarını sabit tutmasının ardından bazı kazanımlarını kaybetmesinin ardından yaklaşık %1 yükseldi. Sterlin, dolara karşı güçlendi.

Avro bölgesinde Paris %1,9 yükselirken, Frankfurt ilk kez 19.000 puanın üzerine çıktıktan sonra öğleden sonraki işlemlerde %1,5 yükseldi. Tokyo yüzde 2,1 artışla kapatırken Hong Kong'da da durum farklı değildi.

Çevrimiçi ticaret platformu IG'nin baş piyasa analisti Chris Beauchamp, “Küresel piyasalar Fed'in kararından önce gergindi, ancak o zamandan bu yana risk iştahında sağlam bir toparlanma oldu” dedi.

ABD Merkez Bankası Çarşamba günü, Kovid salgınının başlangıcından bu yana ilk kez borçlanma maliyetlerini düşürdü ve 50 baz puanlık bir indirimi tercih etti.

Faiz oranlarını 25 baz puan düşürmek yerine agresif bir faiz indirimi tercihi, analistler arasında fikir ayrılığına neden oldu. Bazıları bunun enflasyonu yeniden alevlendirebileceği uyarısında bulunurken, diğerleri bunun bankanın ekonomiyi desteklemede ön saflarda yer aldığını gösterdiğini söyledi.

Bankanın “nokta grafiği” önümüzdeki iki yıl içinde daha ciddi bir gevşemeye işaret ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, düşük enflasyon ve sağlam büyümeyi gerekçe göstererek ekonominin “iyi durumda” olduğunu söyledi.

Fed kararının ardından düşen Wall Street'in keskin bir yükselişle açılması bekleniyordu.

AJ Bell yatırım direktörü Russ Mould şunları söyledi: “Sindirilmesi gereken çok şey var ve piyasanın başlangıçta karışık tepki vermesi anlaşılır bir şey. ABD endeksleri bu haber üzerine yükseldi, sonra geri çekildi ve sabit kaldı ve vadeli işlemler fiyatları artık eşiğinde. Perşembe günü Wall Street'teki açılışta yükseliş dalgası bekleniyor. Bu, daha fazlasının geleceğini gösteriyor.” dedi.

İngiltere Merkez Bankası, Ağustos ayında ilk faiz indirimini yaptıktan sonra, art arda ikinci bir indirimden kaçınarak Perşembe günü faiz oranını %5'te sabit tuttu.

Norveç Merkez Bankası da referans faiz oranını son 16 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmayı tercih ederek, ilk indirimin ancak 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirileceği uyarısında bulundu.


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu