Güncel Haberler

Mossad direktörü Gazze’de ateşkes planı için ABD, Mısır, Katar temsilcileriyle görüştü

Mossad, CIA, Mısır ve Katar'ın temsilcileri Roma'da buluştu.

REKLAM

İsrail'in Mossad gizli servisinin yöneticisi David Barnea, Gazze'de olası bir ateşkes konusunu görüşmek üzere Pazar günü İtalya'nın Roma kentinde ABD, Mısır ve Katar'dan üst düzey müzakereciler ile bir araya geldi.

Toplantıya ABD dış istihbarat servisi Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns de katıldı.

İsrail, Cumartesi günü Beyaz Saray'a Hamas'la yapılan rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasına ilişkin güncellenmiş bir plan sundu.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 bin 919'dan fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84 bin 700 kişi de yaralandı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu